tisdag, augusti 16, 2005

Skala bild i GIMP

Jag tänkte visa hur du enkelt bättrar på dina bilder och sparar de i ett bra format för bloggen. Jag använder numer programmet GIMP som faktiskt blivit ett helt okej program. Om du vill arbeta vidare med bilder tipsar jag dig om Moderskeppet som har bra tips.

Jag förutsätter att du har hämtat bilderna från din kamera ner till en mapp på din hårddisk. Det första steget är att vi ska ladda upp bilden i GIMP. Du går in i Arkiv och gör öppna och letar dig fram till bilden du vill jobba med.

Det första vi noterar är bildens storlek. Vi ser i vänstra hörnet storleken på bilden. Ju större bilden är desto mer minne kommer den att ta upp.

Flickrinstruktioner

För att kunna lägga ut bilden på bloggen är det bra om man då skalar bilden och det ska vi lära oss. Under rullgardinsmenyn Bild hittar vi Skala bild. Välj det och du får upp följande meny.

Flickrinstruktioner

Om du nu skriver 800 i fönstret som anger bredd och trycker på enter så kommer höjden att anpassa sig automatiskt så att proportionerna bibehålls. Bildens storlek kommer då att bli lagom. Tryck på Skala bilden när du är klar.

Nästa steg är att vi ska förbättra skärpan. Det är alltid bra att göra det eftersom kamerans skärpa kan
förbättras ytterligare. Vi går in under Filter och sedan ner till Förbättra där får du ytterligare val. Här ska du välja Gör skarpare. Du får du upp den här menyn.

Flickrinstruktioner

Styr bilden så att du har något med kant så att du kan se hur resultatet blir. Jag har märkt att om du drar reglaget till runt 30 så brukar det bli en bra skarp bild men det ser naturligt ut. Prova själv. När du är klar ska vi spara bilden i ett bra format.

När det gäller foto så är jpg-formatet det bästa och när det gäller teckningar, grafer och diagram är gif-formatet bättre. Vi går in under menyn arkiv och väljer Spara som. Vi bläddrar oss fram där vi vill spara vår bild och glöm
inte att ändra namnet så att du inte sparar över originalbilden. Sedan väljer du format och här väljer vi nu jpeg-bild och vi får upp följande meny.

Flickrinstruktioner

Kryssa i förhandsgranska så att du ser hur stor filen kommer att bli. Gå inte under 50 % i kvalitet blir resultatet inte bra. Om du tycker att filen blir för stor skala då om bilden istället. Jag brukar använda 450 i bredd istället för att bilderna inte ska ta upp så mycket utrymme.

Vi är inte klara ännu. För nu ska vi skala ner bilden ytterligare och göra en tumnagel. En bild som vi sedan använder för att länka till den riktiga bilden. Gå upp till Bild och välj Skala bild igen. Välj nu bredden 150 och skala bilden. Spara bilden men läg till tum i slutet av namnet så vet du att det är en tumnagel.

Update: Mer om GIMP 2.0 och hur man kan använda det.

Inga kommentarer: