söndag, juli 24, 2005

Mättnad och Nyans

Jag tar hjälp av Mattias igen när det gäller begreppen Mättnad och Nyans. Begreppen är de första två som kommer på just den här sidan. I GIMP finner du funktionen under Lager/Färger och det heter Nyans-Mättnad. Du kan använda det för att få litet mer stuns i färgerna.

Som du ser så finns det tre reglage som du kan leka med Nyans/Ljusstyrka/Mättnad. Du kan dessutom välja vilken färg du vill påverka. Det gör att du kan få en grönare grön eller en gulare gul.

Jag har testat litet själv för att visa på hur skillnaden kan se ut.

fredag, juli 22, 2005

Platta ut

Om man använder kommandot "Klistra in" (som finns i "Redigera") hamnar bilden man klistrar in i ett eget lager ovanpå bakgrunden. För varje inklistring man gör bildas ett nytt lager. Detta är en god sak, för då kan man redigera de enskilda lagren vart och ett för sig.

Man kan likna det med papper som läggs på varandra, och att man kan ta ett papper i mitten och ändra på det - utan att de omgivande papprena påverkas. Till slut, när man är nöjd, vill man "smälta" samman de olika lagren till en bild, innan man sparar bilden.

Image hosted by Photobucket.com

Om man är van vid Photoshop, då letar man ju normalt efter lageralternativen i "Lager". I Gimp finns inte alla lageralternativ inne i Lager: alternativen "Sammanfoga synliga lager" och "Platta ut bilden" återfinns" i "Bild". Bra att veta.

torsdag, juli 21, 2005

Om Installation av GIMP för Windows

Först kräver GIMP numer Windows XP/2000 och du måste också installera GTK Runtime environment först. Du finner båda filerna för Windows på en Sourceforge sida.

Du börjar med att först installera GTK Runtime environment och när det sedan är klart kan du köra GIMPs Setupfil.

Sedan ska GIMP vara installerat. Jag är ledsen att jag missade att det var litet klurigt att installera.

Update: Här är en beskrivning hur man installerar på engelska.

måndag, juli 18, 2005

Exponering och Kurvor i GIMP

Jag tänkte använda Mattias sidor som litet hjälp. Jag tänkte skriva litet om exponering och ljus. Ibland blir bilden för mörk och då går det faktiskt att rädda bilden även om den kanske inte blir perfekt så kan resultatet bli riktigt bra.

Läs litet om exponering och ljus hos Mattias.

Jag tänkte skriva litet om hur man använder Ljussättning/kontrast och Kurvor i GIMP. Du hittar verktygen under Menyn Lager/Färger. Bilden här nedan har blivit underexponerad dvs den har utsatts för litet ljus under kort tid och blir då mörk.

Enklast att helt enkelt förändra Ljussättningen och kontrasten och få fram ett bra resultat. När du har ett område du vill göra ljusare och mer kontrast är det bara att ta upp menyn och du får ett verktyg med två spakar som du kan dra i. Experimentera med dessa. Sedan kan det vara mörkt på flera områden i en bild och då använder vi verktyget Kurvor.

harsyraJag markerar ett område så att ni kan se skillnaden. Ni ser då en graf som ser ut en puckel. Puckeln talar om att i det här området på bilden så finns det inte tillräckligt med ljus.

Vad jag gör då är att jag med musen markerar en punkt som jag drar upp kurvan ungefär så att kurvan så att jag tillför ljus i området. Man kan också sätta dit flera punkter som man kan dra i och få kurvor som kan kompensera i flera områden på bilden. Det här är det bra om man testar sig fram för att få fram den effekt som man önskar.

tisdag, juli 05, 2005

Vi startar cirkeln med en bra kurs i Flash.


Nu sätter jag igång så smått med cirkeln tänkte jag. Ni som är inbjudna till bloggen uppmanas att skriva om era erfarenheter med programmet. Nu har ju dessutom Blogger fixat så att det är enklare att sätta in bilder.


Jag tänkte att vi kunde småstarta med att gå igenom en kurs som Multimediabyrån har lagt upp i Flash format. Här hittar ni kursen i GIMP 2 och en hel del annat smått och gott.

Just ja. När ni pingar Nyligen använd den här länken.