lördag, augusti 05, 2006

Gimp - lassofunktion och lager för att ändra bakgrunden

Jag tänkte skriva en enkel tutorial i hur man ändrar bakgrunden med GIMP. Det finns säkert enklare sätt än det jag använder. Det är dock ett bra sätt för att lära sig hur man kan använda lassofunktionen och lager.

Jag börjar med en enkel bild på mig som ni säkert sätt i sidokolumnen med olika bakgrunder. Det första jag gör är att med lassofunktionen rita en grovmarkering runt om mig. Som ni ser inte speciellt noga.

Gimptutorial

Nästa steg är att lägga till och ta bort ifrån markeringen. När man nu har lassofunktionen vald så kan man enkelt genom att hålla inne "SHIFT" lägga till yta till markeringen och genom att hålla nere "CTRL" dra bort från markeringen. Nu zoomar du in i bilden och lägger till där det behövs och tar bort så att markeringen blir noga.

Gimptutorial

Nu behöver du bara klippa ut dig själv.

Gimptutorial

Nästa steg blir att lägga till ett nytt lager. Det gör du under menyn nytt lager och gör det nya lagret lika stort som det gamla.

Gimptutorial

För att se de olika lagren väljer du Lager under menyn Fönster. Välj nu det nya lagret och klistra in dig själv. Du kommer sitta litet snett så flytta dig med piltangenterna så att du hamnar rätt. Nu ska du öppna en ny bild med en ny bakgrund. Kanske en bild på pyramiderna eller något. Du kan hitta bra bilder hos Wikimedia commons. Är den för stor kanske du måste skala bilden litet. Det gör du under Bild/Skala bild. Du kopierar bilden.

Gimptutorial

Gå tillbaka till den gamla bilden och välj det lager som bakgrunden är. Här klistrar du nu in den nya bilden med till exempel pyramiderna. Jag har använt på trinntorpsbadet. Sätt bakgrunden till rätta. Eventuellt måste du kanske ta bort litet överflödiga pixlar om du missat när du markerade med lassot.

Gimptutorial

Sådär nu har du en bild med ny bakgrund. Jag har en sparad i GIMPs eget format så att när jag vill ändra bakgrund på min bild i kolumnen så är det bara att hämta en bra bakgrundsbild och klistra in den i bakgrundslagret.

Gimptutorial