onsdag, augusti 24, 2005

Lätta upp skuggor med färgkurva

Jag har tittat på hur man kan lätta upp skuggor i t ex motjlusbilder, med hjälp av "Verktyg" - "Färgverktyg" - "Kurvor".
Jag har lagt det här, separat från Bloggen
Det är i en wiki som jag har lagt upp på min egen server och som kan an användas av alla studiecirkelns deltagare. Den som vill veta mer kan läsa på wikins startsida!

lördag, augusti 20, 2005

Dockningsfönster

En behändig sak som jag hittar i Gimp är dockningsfönster för verktyg mm.
I "Hjälp" rekommenderas att man har ett sådant med i första hand fliken "Verktygsalternativ" direkt under Gimps verktygsfönster (det som kommer upp när man startar). Där kan man också lägga till flikar efter eget önskemål. Man kan ha flera sådana här fönster om man tycker det är bättre, jag tycker det blir plottrigt på skärmen. Genom att klicka på den lilla vänsterpilen nära överkanten får man upp en meny. Där kan man välja vilken typ av flik man vill lägga till. Det går att få en text istället för en liten ikon på flikarna, eller både och. Jag tycker ikon är tydligt och ger plats för fler flikar.
Fliken "Verktygsalternativ" visar alltid de alternativ som fins för det aktuella verktyget. Det är ju sådant som man behöver ha tillgängligt hela tiden.

Få fart på bilden med rörelseoskärpa

Jag tänkte lära mig litet hur man kan göra för att få fart i en bild genom att använda markeringar med fjädring och filtren rörelseoskärpa och gaussisk oskärpa.Bilden jag tänkte leka med är en buss som jag fotade på Malta. Här ser ni originalbilden.buss
Vi börjar med att göra en frihands markering runt bussen. Så här. Den behöver inte vara så exakt eftersom vi ska använda fjädring.
buss


Fjädringen syns när du har markerat frihandsmarkering och du kan prova olika värden på den som du tycker verkar bra.
buss

Sedan måste vi invertera markeringen så att det blir allt runt om bussen som vi kommer att göra oskarpt med filtret rörelseoskärpa
buss
bussDu hittar filtret under Filter och Gör suddigare. Välj Rörelseoskärpa och du får upp menyn. Där du kan ställa in hur mycket oskärpa du vill ha.
buss
Vi får då ett problem med lyktstolpen som ligger framför bussen som inte blir oskarp och effekten blir inte trovärdig.buss
bussFör att då skapa en trovärdigare bild så gör vi lyktstolpen suddig med Gaussisk oskärpa. Vi gör en rektangulär markering rung stolpen och använder fjädring igen så behöver vi inte vara så nogranna. Markera bara inte för mycket så att bussen blir suddig.


Välj sedan Gausisk oskärpa under Filter/Gör suddigare.
buss
Här nedan så ser ni resultatet. Det här kan nog göras bättre men jag jag ville ju bara visa på metoden. Prova själva och var nogrannare så ska ni få fart på bilar som ser ut att stå parkerade.
buss

tisdag, augusti 16, 2005

Installera hjälpfiler

Uppdatering 2005-08-17 10:25 !!!
Jag krånglade till det här totalt ser jag nu. För Windows finns en intallationsfil på http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html . Det är bara att ladda ner den och köra den så installeras hjälpen på rätt ställe. Men ta bort bocken för "sv" (och allt det andra utom "en" vid installationen, eftersom det bara är den engelska versionen som är någorlunda komplett.

Gårdagens onödiga text - ignorera!:

Jag har lyckats installera hjälpfilerna, så att man slipper felmeddelandet när man väljer "Hjälp" från menyn. Såhär har jag gjort: Filerna finns att hämta här:
ftp://ftp.gimp.org/pub/gimp/help/testing/
Det är den nyaste filen man skall hämta, f n heter den gimp-help-2-0.8.tar.gz
Det är en fil komprimerad enligt unix-standard, så man måste ha ett program som kan öppna sådant, jag använder http://www.7-zip.org/ och det sker i två steg.
Det gäller att lägga det hela på rätt ställe, det är det som angesi felmeddelandet man får om man inte har filerna installerade. I mitt fall såg det ut såhär:
"H:\GIMP-2.2\share\gimp\2.0\help\en\gimp-help.xml"
Jag gjorde uppackning steg 2 av mapparna "en", "images", "src" och "stylesheets" till: H:\GIMP-2.2\share\gimp\2.0\help\
Det finns en mapp "sv" också, men den är ofullständig. Om man inkluderar den blir det den som används. Därför är det bättre att inte ta med den så att man får den mer kompletta engelska versionen.
- Hans

Skala bild i GIMP

Jag tänkte visa hur du enkelt bättrar på dina bilder och sparar de i ett bra format för bloggen. Jag använder numer programmet GIMP som faktiskt blivit ett helt okej program. Om du vill arbeta vidare med bilder tipsar jag dig om Moderskeppet som har bra tips.

Jag förutsätter att du har hämtat bilderna från din kamera ner till en mapp på din hårddisk. Det första steget är att vi ska ladda upp bilden i GIMP. Du går in i Arkiv och gör öppna och letar dig fram till bilden du vill jobba med.

Det första vi noterar är bildens storlek. Vi ser i vänstra hörnet storleken på bilden. Ju större bilden är desto mer minne kommer den att ta upp.

Flickrinstruktioner

För att kunna lägga ut bilden på bloggen är det bra om man då skalar bilden och det ska vi lära oss. Under rullgardinsmenyn Bild hittar vi Skala bild. Välj det och du får upp följande meny.

Flickrinstruktioner

Om du nu skriver 800 i fönstret som anger bredd och trycker på enter så kommer höjden att anpassa sig automatiskt så att proportionerna bibehålls. Bildens storlek kommer då att bli lagom. Tryck på Skala bilden när du är klar.

Nästa steg är att vi ska förbättra skärpan. Det är alltid bra att göra det eftersom kamerans skärpa kan
förbättras ytterligare. Vi går in under Filter och sedan ner till Förbättra där får du ytterligare val. Här ska du välja Gör skarpare. Du får du upp den här menyn.

Flickrinstruktioner

Styr bilden så att du har något med kant så att du kan se hur resultatet blir. Jag har märkt att om du drar reglaget till runt 30 så brukar det bli en bra skarp bild men det ser naturligt ut. Prova själv. När du är klar ska vi spara bilden i ett bra format.

När det gäller foto så är jpg-formatet det bästa och när det gäller teckningar, grafer och diagram är gif-formatet bättre. Vi går in under menyn arkiv och väljer Spara som. Vi bläddrar oss fram där vi vill spara vår bild och glöm
inte att ändra namnet så att du inte sparar över originalbilden. Sedan väljer du format och här väljer vi nu jpeg-bild och vi får upp följande meny.

Flickrinstruktioner

Kryssa i förhandsgranska så att du ser hur stor filen kommer att bli. Gå inte under 50 % i kvalitet blir resultatet inte bra. Om du tycker att filen blir för stor skala då om bilden istället. Jag brukar använda 450 i bredd istället för att bilderna inte ska ta upp så mycket utrymme.

Vi är inte klara ännu. För nu ska vi skala ner bilden ytterligare och göra en tumnagel. En bild som vi sedan använder för att länka till den riktiga bilden. Gå upp till Bild och välj Skala bild igen. Välj nu bredden 150 och skala bilden. Spara bilden men läg till tum i slutet av namnet så vet du att det är en tumnagel.

Update: Mer om GIMP 2.0 och hur man kan använda det.